Öncelikle malzeme listesi:
Adı üzerinde şipşak olması için hazır yufka alıyoruz... Bir kâse kadar süt, içine harç olarak lor peyniri ve bir adet tava ve birazcık da sıvı yağ
Gelelim yapılışına; aldığımız hazır yufkayı (bir kilosu 6 tane yapıyor, bildiğim kadarıyla zaten 3'erli paketleniyor) katlarına ayırıyoruz. Eğer yufkayı buzdolabında bekletmişseniz hemen ayrılmaz, biraz oda sıcaklığında bırakmak gerekir yoksa katları yırtılır. Neyse yufkalardan bir tanesini ayırıp güzelce seriyoruz, üzerine kaşık yardımı ile sütten dökerek sürüyoruz. Bir ucundan ortaya doğru katlıyoruz, açtığımız katlardaki izlerden faydalanabiliriz. (Yalnız burda tavanın ölçüsü de önemli, bu katlamalar sonucunda tavaya sığacak hale gelmelidir.) Aynı şekilde süt ile biraz ıslatarak karşısındaki ucunu da katladığımız kanadın üzerine örtüyoruz.
İşi bilen hanımlar anlamışlardır ama biz acemi olanları ve erkekleri de düşünerek şöyle bir şekille anlatmaya çalışalım
Şaka bir yana kaldığımız yerden devam edelim; sırada öteki iki kenarı da aynı işleme tabi tutmak kaldı. Tabi araları yine süt ile ıslatıyoruz ve kalan kenarlardan birini aynı şekilde ortaya katlıyoruz. İşte şimdi iç malzemenin zamanı geldi, lor peynirinden harcını üzerine döküyoruz ve öteki kenarı da üzerine getirip elimizle bastırıyoruz. Artık yufka tavaya sığacak kadar bir kare halini aldı.
Sıra geldi pişirmeye... Tavaya çok az yağ döküyoruz, öyle patates kızartır gibi ços ços yağ yok yani, gözlemenin bir yüzünü yağlayacak kadar ve gözlemeyi tavaya alıp bir yüzünü kızartıyoruz. Öteki yüzünü çevirirken yine birazcık daha yağ koyuyoruz ve çevire çevire diğer yüzünü de pişiriyoruz. Bittti
Belki ilginizi çeker, tıklamak istersiniz :)
- Dantel Yastık Başı
- Tokat Yazmasından Çanta
- El Emeği Aruw Çanta (Koton)
- Dantel Masa Örtüsü
- Pembe Taşlı Çanta
-Uç Danteli ve Motifler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder