12 Ağustos 2010 Perşembe

Kolay Börek Tarifi

 
Hazır Yufkalar ile bir çırpıda hazırlanabilecek çok güzel ve bilinen bir börek tarifi.

 
Malzemeler:
1 kg yufka
1 bardak yoğurt
1 bardak sıvı yağ
1 yumurta
Beyaz peynir ya da lor peyniri
Arzuya göre maydonoz/dereotu

Yapılışı:
Önce yufkanın bir tanesini tepsinin ortasına kenarları dışarı taşacak şekilde yayalım ve hazırladığımız sıvı karışımdan sürelim. Karışım için ölçü verdim fakat göz kararı yapıyorum, elimdeki malzemeye göre hazırlıyorum, bazen 2 yumurta kullanıyorum.
Daha sonra üzerine bir diğer yufkayı parçalayıp seriyoruz, kenardaki kalın kısımlarını ortaya getirebilirsiniz. Yine üzerine yoğurt, yağ ve yumurtadan oluşan karışımız sürüyoruz ve bu işlemi tüm yufkalara uygulayarak böreği tamamlıyoruz. İç malzemesini eğer yeterli ise birkaç kata koyabilirsiniz, değilse 3 yufkadan sonra koyunuz ki ortada olabilsin.

En üst katına geldiğimizde, tepsinin kenarından taşan en alt kattaki yufkayı tepsininz içine doğru yufkaların üzerine kapatıyoruz. Kalan sıvı karışımı en sonunda üzerine boca ediyoruz ve bir kaşık ya da fırça yardımı ile iyice yayıyoruz, kenarlarından tepsinin altına doğru akmasını da sağlayabiliriz.

Bu şekilde hazırladığımız böreği fırınınıza göre yüksek ısıda (200 °C) üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra, hemen sıcakken üzerine elimizle biraz su serpiyoruz ve üzerine daha büyükçe bir tepsi kapatarak dinlendiriyoruz.
Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: