12 Ağustos 2010 Perşembe

Şipşak Gözleme

Sizlere çok pratik bir gözleme tarifi vermeye karar verdim. Aslında bilinen bir şeydir, yeni icad etmedim ama yeni evlilere, hamur açmasını bilmeyenlere, acele misafiri gelenlere ya da iş çıkışı yorgun argın canı hamur işi çekenlere yapımı çok pratik ve tadı da gerçek gözleme kadar olmasa da gayet güzel bir tarif veriyorum... Hatta erkekler bile yapabilir Panel2)) O kadar kolay yani, ben bile yaptıktan sonra Panel8

Öncelikle malzeme listesi:
Adı üzerinde şipşak olması için hazır yufka alıyoruz... Bir kâse kadar süt, içine harç olarak lor peyniri ve bir adet tava ve birazcık da sıvı yağ Panel2

Gelelim yapılışına; aldığımız hazır yufkayı (bir kilosu 6 tane yapıyor, bildiğim kadarıyla zaten 3'erli paketleniyor) katlarına ayırıyoruz. Eğer yufkayı buzdolabında bekletmişseniz hemen ayrılmaz, biraz oda sıcaklığında bırakmak gerekir yoksa katları yırtılır. Neyse yufkalardan bir tanesini ayırıp güzelce seriyoruz, üzerine kaşık yardımı ile sütten dökerek sürüyoruz. Bir ucundan ortaya doğru katlıyoruz, açtığımız katlardaki izlerden faydalanabiliriz. (Yalnız burda tavanın ölçüsü de önemli, bu katlamalar sonucunda tavaya sığacak hale gelmelidir.) Aynı şekilde süt ile biraz ıslatarak karşısındaki ucunu da katladığımız kanadın üzerine örtüyoruz.

İşi bilen hanımlar anlamışlardır ama biz acemi olanları ve erkekleri de düşünerek şöyle bir şekille anlatmaya çalışalım Panel2) Şimdi yufka dikdörtgene benzemiş olmalı.

Şaka bir yana kaldığımız yerden devam edelim; sırada öteki iki kenarı da aynı işleme tabi tutmak kaldı. Tabi araları yine süt ile ıslatıyoruz ve kalan kenarlardan birini aynı şekilde ortaya katlıyoruz. İşte şimdi iç malzemenin zamanı geldi, lor peynirinden harcını üzerine döküyoruz ve öteki kenarı da üzerine getirip elimizle bastırıyoruz. Artık yufka tavaya sığacak kadar bir kare halini aldı.

Sıra geldi pişirmeye... Tavaya çok az yağ döküyoruz, öyle patates kızartır gibi ços ços yağ yok yani, gözlemenin bir yüzünü yağlayacak kadar ve gözlemeyi tavaya alıp bir yüzünü kızartıyoruz. Öteki yüzünü çevirirken yine birazcık daha yağ koyuyoruz ve çevire çevire diğer yüzünü de pişiriyoruz. Bittti Clapping Aynı işlemi diğer yufkalara da uyguluyoruz vee afiyetle yiyoruz, yanında da bir çay iyi giderdi Cay




Belki ilginizi çeker, tıklamak istersiniz :)
- Dantel Yastık Başı
- Tokat Yazmasından Çanta
- El Emeği Aruw Çanta (Koton)
- Dantel Masa Örtüsü
- Pembe Taşlı Çanta
-Uç  Danteli ve Motifler





Hiç yorum yok: